mikkokuha-141312.jpg

Vaalit 2021

Teemat ja allekirjoitukset

Varhaiskasvatus

   Jyväskylän varhaiskasvatus on kipeästi resurssien tarpeessa. Jonot ovat pitkät, eikä kuukausien jonotuksen jälkeenkään paikka välttämättä löydy omaa kotia lähimmästä päiväkodista. Yö- ja viikonloppuhoitoa on tarjolla vain keskustassa, ja vuorohoidon tarjontaa aiotaan keskittää.
  Laadukas varhaiskasvatus ei pelkästään auta vanhempia jaksamaan ja mahdollista työntekoa, se on myös lapselle tutkitusti eduksi. Se tukee kielen ja sosiaalisten taitojen kehitystä ja antaa valmiudet koulua ja elämää varten. Vastustuskykykin kehittyy.

   Jyväskylä on mukana kaksivuotisen esiopetuksen kokeilussa. Hanke on hieno ja toivon sille menestystä. Meidän on vain pidettävä huoli, että kokeilu ei aiheuta huonontunutta saatavuutta pienempien lasten varhaiskasvatuspalveluissa niillä alueilla, joilla kokeilua tehdään.

   Lue lisää blogista.

77f682_50f606ee184c4fe6bcf34ddd5beeabaa~
IMG_20210324_175144_edited.jpg

Koulut

   Jyväskylän kouluissa oppilashuolto on huonoilla kantimilla. Esimerkiksi koulupsykologeja on vain yksi tuhatta oppilasta kohden. Myös muuta henkilökuntaa, kuten kuraattoreita ja koulunkäynnin ohjaajia, tarvittaisiin lisää.

   Luokkien oppilaskoot turpoavat, jolloin opettajat eivät voi tehdä työtään oman ammattitaitonsa ja etiikkansa mukaisesti. Opetuksen laatu kärsii, luokan yhteisöllisyys hajoaa, työrauhaa ei ole, oppilaat eivät tule nähdyiksi. Tällaiset ongelmat kerääntyvät, ja aiheuttavat syrjäytymistä, mielenterveysongelmia, pahoinvointia ja työkyvyttömyyttä tulevaisuudessa.

   Kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista 4,6% kokee kiusaamista vähintään kerran viikossa. Eli yksi 21:stä, keskimäärin enemmän kuin yksi joka luokassa. Lue lisää koulukiusaamisen ehkäisemisestä blogista.

   Jos tingimme lasten hyvinvoinnista nyt, joudumme maksamaan siitä monin verroin takaisin tulevaisuudessa. Hyvinvoinnin rakentaminen tulee aina halvemmaksi kuin pahoinvoinnin korjaaminen.

Liikuntapalvelut

Liikuntapalvelut pitää määritellä Jyväskylän kaupunkistrategiassa peruspalveluksi. Liikunta kuuluu kaikille, siksi sen kautta linjan pitää olla kohtuuhintaista ja saavutettavaa kaikenikäisille.

Liikunta lisää hyvinvointia ja vähentää monien sairauksien riskiä, joten liikunnan lisäämisellä saavutetaan myös säästöjä.

Jyväskylässä on jo nyt maksuton liikuntaneuvonta kaikenikäisille - se pitää säilyttää. Liikuntapalvelut täytyy rahoittaa pääosin verovaroin jotta hinta ei muodostu kenellekään esteeksi. Monia käyttömaksuja korotettiin juuri, minusta se vielä kostaantuu.

Liikuntapalveluja suunnitellessa täytyy muistaa, että Jyväskylä on laaja kaupunki. Harvassa olevien huippuhienojen liikuntapaikkojen sijaan pitäisi mielestäni levittää palveluja niin, että myös kaupungin laita-alueilla voitaisiin harrastaa lähiliikuntaa.

IMG_20210210_155043_edited.jpg

Allekirjoitukset

OLEN AKTIIVINEN SOMESSA!

Tuu juttelemaan!

@KUHAMIKKO

  • Instagram
  • Facebook

Jäikö kysyttävää?

Ota ihmeessä yhteyttä!